Små byggeprosjekter kan gjøre underverker for hagen

Sommeren byr på utekos, og med enkle prosjekter som bygging av terrasse, levegg og pergola, kan du legge til rette for mange gode uteopplevelser med familie og venner.

Vi går inn i en årstid med mange late dager foran oss. Er du kanskje av typen som blir rastløs av å bare sitte stille i solsteiken? Kjenner du allerede at det klør i fingrene etter et sommerprosjekt å bedrive tiden med? Har du litt tid til overs, er det ingen grunn til å sitte lenket til solveggen. 

 

Nå er tiden for å oppgradere til et innbydende uteområde. Men hvilke grep kan du egentlig gjøre for å få et lunt, koselig og samtidig praktisk uteområde?

Bygg en pergola

Etter at pandemien satte en stopper for sydenreiser, så mange nordmenn sitt snitt i å skape sydenstemning hjemme, og lekre pergola poppet opp i hager og boligfelt over hele Norge. Pergola stammer fra Italia og er opprinnelig en trekonstruksjon med søyler og åpne takbjelker omslynget av grønne planter. Pergola skaper lun og god stemning samtidig som du får skygge fra solen.

En pergola er relativt enkelt å sette opp for en hobbysnekker, og det er mange varianter å velge mellom. En mer moderne variant er pergola i aluminium som er dekket med glass eller med lameller som kan åpnes og stenges ved behov. Pynt med fargerike lyslenker, og naboer vil lett kunne sende misunnelige blikk.

Lag en terrasse

Bygging av terrasse er et perfekt sommerprosjekt for deg som er litt handy fra før. Her lønner det seg først og fremst å tenke gjennom hva terrassen skal brukes til og hvor den bør plasseres. Dette har mye å si for utforming og materialvalg. Skal den brukes mest til aktivitet eller avslapping? Vil du bade i sol eller heller ha et mer skyggefullt område? 

 

For å finne ut hvor stor terrasse du ønsker, kan det være lurt å legge en snor rundt området du vurderer, og deretter plassere hagemøbler og grill innenfor dette området. Da ser du om plassen er stor nok for dine ønsker og behov. Er det uønsket innsyn fra naboer og forbpasserende der du ønsker å sette opp terrassen? Da kan du supplere med en levegg.

Sett opp en levegg

En levegg er perfekt til å stenge ut nysgjerrige blikk fra naboer og forbipasserende, samtidig som det skaper et lunt område. Leveggen gir både skygge fra solen og le fra vinden, og kan plasseres direkte i terreng eller på en terrasse. En levegg fungerer også fint til å dele inn uteplassen i flere soner; du kan for eksempel avskjerme spiseplassen fra barnas lekeområde. 

En levegg kan også kombineres med en markise over uteplassen eller en varmelampe som kan forlenge utesesongen. Du får levegger som er både vegghengte og takhengte, og de kan bygges i flere ulike materialer.

Sjekk regler før du starter

Før du setter i gang med et byggeprosjekt, bør du alltid sette deg inn i gjeldene regler for din kommune, da enkelte type prosjekter er søknadspliktige. For eksempel vil en pergola med tak eller skyvbare lameller kunne være søknadspliktig, da det regnes som bebygd areal (BYA). 


Selv om du i de fleste tilfeller slipper søknadsplikt, kan det være du må søke om å bygge terrasse eller levegg. Terrasser med en høyde på maks 1 meter og rekkverk på maks 1.2 meter, er som regel unntatt søknadsplikt. Samme gjelder levegger som er under 1,8 meter i høyden og 10 meter i bredden. Andre faktorer som avstand til nabogrensen kan imidlertid utløse søknadsplikt.

 

Trenger du råd og veiledning til ditt prosjekt? Ta kontakt med din nærmeste HIBA-forhandler, vi har lang erfaring med både store og mindre byggeprosjekt. Vi vet at vellykkede prosjekt starter med en god plan.