Gulvlister - de små detaljene

En mindre detalj for noen, men en del av helheten for andre. Gulvlister har en nyttefunksjon - samtidig som de spiller en viktig rolle i innredningen av et rom.

Det er sjelden veggene og gulvene er i samme materiale og farge, så listen vil nødvendigvis utgjøre et skille mellom de to flatene.

Spørsmålet er da om listen skal bli en forlengelse av veggen eller av gulvet.

Det er ikke noen regel for hva slags gulvlister et rom skal ha. Tenk på farge og materialkombinasjoner for å gi rommet en helhet – og tenk på hva som er praktisk.

Det bør ikke være utvalget som begrenser mulighetene. Gulvlister fås i mange ulike materialer, størrelser og farger: gulvlister i samme farge som parketten, tre og sponlister som er ferdigmalt – eller til å male, metallister, gummilister og ulike lister i plastmaterialer.

 

Smale lister

Smale lister

Tommelfingerregelen er at mørke farger gjør rommet mindre, mens lyse farger gjør rommet større. Velg smale lister til små rom. Bruk lyse farger og minst mulig kontrastfarger.

 

Flytende gulv

List flytende gulv

Ved å velge en gulvlist i samme farge som gulvet blir det en større helhet, og gulvet oppleves visuelt som flytende.

 

Forlenger gulvet

List forlenger gulvet

Brede gulvlister får gulvet til å virke større. Samtidig oppleves avstanden mellom gulv og tak som lavere siden listen «stjeler» høyde fra veggen.

 

Skjul løse ledninger

Liste løse ledninger

Lister som skjuler ledninger er praktisk i forhold til rengjøring og rydder rommet for unødvendig rot.

 

Forlenger veggen

Liste forlenger veggen

Malte gulvlister i samme farge som veggen forlenger vegghøyden, samtidig som kontrastene i rommet dempes. Bruk gjerne en litt høyere glansgrad på malingen. Blankere lister gir en fin effekt, samtidig som at blanke lister er lettere å holde rene.

 

Innramming/kontrast

Innramming og kontraster

Listverk kan understreke. I store rom kan dette være en flott løsning.

Kilde: ifi.no

Finn nærmeste forhandler

Norgeskart

Søk etter hus, hytte eller garasje

Type

Hus

Tomt
Stil
Annet

Hytte

Fasiliteter

Garasje

Størrelse
Lagring