Husets sjekkliste for høsten

Selv om vi gjør unna mange arbeidsoppgaver utendørs om våren, er det en del ting vi også bør gå over om høsten – før vinteren legger sitt hvite, kamuflerende dekke. Her er listen over hva du bør ta en ekstra titt på for å vurdere tilstanden til huset ditt.

Ikke utsett til neste helg det du kan gjøre denne helgen. Høsten kan være lunefull, og plutselig har et par uværsdager og et overraskende snøfall gjort at du ikke rekker alt du skal. Utsetter du tilstandsvurderingen og utbedringer for lenge, kan du risikere små og store skader på hus og utstyr. En sjekkrunde av huset er viktig, og kan gjøre utgjøre en hyggelig familieaktivitet en finværsdag i oktober.

Dette bør du alltid sjekke om høsten:

1. Taket              
Sjekk takstein og beslag for sprekker og skader. Utbedre dersom nødvendig og mulig eller planlegg jobben til våren.

Sjekk takstein og beslag for sprekker og skader. Utbedre dersom nødvendig og mulig eller planlegg jobben til våren.

2. Takrenner og nedløp              
Rens for løv og blader. Hvis takrennen er tett av løv og skit, vil takrennen kunne flomme over eller fryse i stykker. Begge fører til at vannet renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Vann i slike mengder på et konsentrert sted på fasaden vil kunne gi store fukt- og frostskader på veggen.

Rens for løv og blader. Hvis takrennen er tett av løv og skit, vil takrennen kunne flomme over eller fryse i stykker.

3. Fasaden         
Uregelmessigheter på fasaden som blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen er tegn på at den må males om og at kledningen kanskje også bør repareres. Dersom dette ikke er gjennomførbart nå, få det inn i kalenderen for vårens gjøremål.     

Uregelmessigheter på fasaden som blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen er tegn på at den må males om og at kledningen kanskje også bør repareres                                                                                                

4. Utekranen
Steng og tøm den for vann, for å unngå at frosten sprenger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset. Husk også å ta inn hageslangen.

5. Markiser og parasoller           
Rengjør med et dertil egnet vaskemiddel og tørk godt før markisene rulles inn og parasollene settes under tak. Påfør eventuelt impregnering.

6. Hagemøbler
Vask, tørk og eventuelt påfør olje eller annen impregnering, både på tre- og plastmøbler. Med snø følger skitt og forurensning, så dekk til møblene med en presenning ment for denne bruken.

Ta inn og dekk i alle fall hagemøblene før vinteren

7. Sluk og avløp              
Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser og lukter – ikke minst i hytter, campingvogner og garasjer. Dette kan forebygges ved å tilsette frostvæsker og avløpsåpnere laget for dette formålet. 

8. Grill 
Rens risten for fett og salt før grillen stues bort for sesongen, for å unngå at metallet ruster og går i oppløsning – gled deg over en vårklar grill som ikke lukter harskt fett!              

9. Bestill håndverker NÅ!
Ser du allerede nå at du vil trenge håndverker til våren – bestill! Da sikrer du at riktig ekspertise og utstyr er tilgjengelig.

Kilde: ifi.no
Tekst: Trine Midtsem/ifi.no, Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Chera Westman/ifi.no

Finn nærmeste forhandler

Norgeskart

Søk etter hus, hytte eller garasje

Type

Hus

Tomt
Stil
Annet

Hytte

Fasiliteter

Garasje

Størrelse
Lagring