Tips for valg av farger til ditt hus

Et uinnredet hjem er som et tomt lerret: en spennende utfordring for de profesjonelle og ofte litt skremmende for resten av oss. Men det finnes noen tips også for oss uskolerte om hvordan huset bør fargesettes innvendig.


Tips for hva man bør tenke på før man velger farge til et rom:

1. Hva skal rommet brukes til?

Er det et rom med mye aktivitet eller et rom for ro og stillhet? Skal du oppholde deg der lenge eller er det et rom du passerer på vei til et annet? Hvilken aldersgruppe skal benytte rommet? Barn, ungdommer eller voksne?

Et rom med mye aktivitet tåler mer energiske og sterke farger enn rom der vi søker ro og rekreasjon. Rom vi ikke oppholder oss lenge i, kan godt ha sterkere farger enn oppholdsrommene. En farge som er et friskt pust i ett rom, kan fort bli slitsom i et annet.

Energisk farge
 Farger

 2. Hvor stort er rommet?

Her bør du tenke på hva du ønsker å oppnå med rommet. Mørke farger får rommet til å virke mindre, mens lyse farger får rommet til å se større ut.

3. Hvor ligger rommet i forhold til solen?

Dette bør tas med i betraktning før man velger farge.

ordvendte rom kan gis sol og varme med lyse farger fra den varme delen av fargesirkelen. Gulgrønne, gule og rødgule farger har et streif av sol i seg, og kan bli flotte i disse rommene.
 Nordvendt
I sydvendte rom kan en kjøligere fargeskala gjerne gi en positiv friskhet i rommet. Her kan man med fordel gå mer mot blått og grønt enn gult og rødt.  Sydvendt
 Brick  

4. Materialbruk i rommet

Ulike materialer i rommet kan i seg selv gi rommet sin karakter. Hvis det er mye tegl, skifer, ulike tresorter, stål eller lignende, vil det naturligvis sette sitt preg på fargene i rommet. Dersom materialvalgene er vesentlige for rommets oppbygging, kan det være bra å roe ned de malte eller tapetserte flatene i ukulørte eller svakt kulørte farger.

 

 

5. Helhet eller variasjon i boligen

For noen er det viktig at huset/leiligheten oppleves som et hele, der beslektede farger binder rommene sammen. Andre søker stimulans i større variasjon, der fargene gir nye opplevelser fra rom til rom. Ekspertens oppfordring er derfor å tenke gjennom "hva er viktig for oss?".

 

6. Personlige preferanser

Til syvende og sist er kriteriet for en god fargesetting at du og din familie finner frem til et sett med farger som dere kan trives med. Husk at det er dere som skal bo i huset, ikke naboen, interiørkonsulenten, betjeningen hos fargehandleren eller trendekspertene. La fargevalgene bli en hyggelig aktivitet med vissheten om at alle malte flater lett kan males om igjen.

 Farger

 

Kilde: ifi.no

Finn nærmeste forhandler

Norgeskart

Søk etter hus, hytte eller garasje

Type

Hus

Tomt
Stil
Annet

Hytte

Fasiliteter

Garasje

Størrelse
Lagring